Типові помилки у проведенні словотвірного аналізу

Автор(и)

  • Володимир Мельничайко Професор кафедри української мови та методики її навчання ТНПУ імені Володимира Гнатюка, Ukraine
  • Мирослава Криськів Викладач кафедри української мови та методики її навчання ТНПУ імені Володимира Гнатюка, Ukraine

Ключові слова:

Структура слова, морфеми, способи творення слів, мотивація, семантичний зв'язок

Анотація

Йдеться про ті явища у сфері будови слова і словотворення, неправильне трактування яких може спричинити до нерозуміння суті словотвірного процесу і, як наслідок, до механічного заучування учнями навчального матеріалу. Зазначено, що врахування описаних фактів допоможе вчителеві формувати в учнів уявлення про цілісний характер мовної системи, успішно працювати над підвищенням орфографічної грамотності і розширенням лінгвістичного кругозору учнів. До помилок, зокрема, призводять неправильні визначення кореня як спільної частини споріднених слів, префікса і суфікса як частин мови, що знаходяться перед коренем або після нього та ускладнюють усвідомлення функцій кожної морфеми, а також неточне коментування словотвірної структури слів, в утворенні яких задіяні не один, а два мовні засоби.

Посилання

Бабій І. М., Свистун Н. О. Морфеміка і словотвір сучасної української мови: самостійна та індивідуальна робота. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2012. – 136 с.

Мельничайко В. Я. Творчі роботи на уроках української мови. Конструювання. Редагування. Переклад: посібник для вчителів / В. Я. Мельничайко. – К.: Рад. школа, 1984. – 223 с.

Плющ М. Я. Словотворення та вивчення його в школі: посібник для вчителів. – 2- е вид., перевид. / М. Я. Плющ К.: Рад. школа, 1985. – 127 с.

Шанский Н. М. Русский язык. Лексика. Словообразование / Н. М. Шанский. – М.: «Просвещение», 1975. – С. 131.

##submission.downloads##

Як цитувати

Мельничайко, В., & Криськів, М. (2016). Типові помилки у проведенні словотвірного аналізу. Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, (2), 102–107. вилучено із http://nzp.tnpu.edu.ua/article/view/61921