КРИТЕРІЇ, ПОКАЗНИКИ ТА РІВНІ СФОРМОВАНОСТІ КУЛЬТУРИ ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ - Gevko, Olena (Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, 2017)
На основі аналізу критеріїв і показників культури професійного спілкування фахівців різного профілю і на основі цих досліджень і особливостей діяльності офіцера-прикордонника виокремлено критерії культури професійного спілкування останнього: особистісний, когнітивний та діяльнісний критерії. Охарактеризовано показники кожного із вказаних критеріїв. Показниками особистісного критерію є: комунікативність; організаторські здібності та уміння вирішувати конфліктні ситуації, емоційний комфорт у спілкуванні. Показниками когнітивного критерію визначено: знання офіцерів-прикордонників про основні види фахової комунікації, особливості професійного етикету, сутність та етапи бесіди з особами, які перетинають державний кордон; розуміння правил ведення ділових переговорів; знання норм невербальної та вербальної поведінки в українській та іноземних культурах. Показниками діяльнісного критерію визначено уміння: будувати логічно правильні та аргументовані висловлювання, вести діалог; правильно використовуючи стратегію і тактику розмови; долати комунікативні бар’єри; слухати й відстоювати свою позицію, а також навички культури вербального і невербального спілкування та культури зовнішнього вигляду. Охарактеризовано чотири рівні формування цього особистісного феномена.