ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ЛАНКИ ОСВІТИ ДО ФОРМУВАННЯ КЛЮЧОВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ЗАСОБАМИ ПЕДАГОГІЧНОЇ БІБЛІОТЕРАПІЇ - ZAICHKO, ANTONINA (Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, 2018)
Розглянуто підготовку майбутніх учителів початкової ланки освіти до формування ключових компетентностей молодших школярів засобами педагогічної бібліотерапії. Визначено міждисциплінарне походження останньої, зумовлене кількістю трактувань її функцій і засобів. Вказано, що сучасний учитель повинен послідовно готувати дітей до самоосвіти і самовиховання, створювати сприятливі умови для розвитку пізнавального інтересу, формувати ключові компетентності засобами педагогічної бібліотерапії. Головну увагу звернено на формування в учнів інтересу до книги як джерела чуттєвого відродження та міцності моральних ідеалів, підготовки дитини до свідомого вибору книги, стійкого усвідомленого читання. Констатовано, що важлива роль відводиться педагогічній бібліотерапії як рекреаційній технології у гармонізації духовного стану особистості. Охарактеризовано психолого-педагогічний потенціал педагогічної бібліотерапії, який реалізується завдяки позитивному впливу книги і читання на внутрішній світ, емоції та ціннісні орієнтири особистості. Показано конкретні методики і техніки у професійній діяльності майбутніх учителів школи І ступеня. Відзначено системну роботу всіх учасників освітнього процесу з використанням елементів педагогічної бібліотерапії у навчально-виховному процесі, що сприяє формуванню у дитини навичок адаптації до життя, її духовному розвитку і творчому зростанню. Зазначено, що майбутній учитель школи І ступеня має бути не лише фахово підготовленим до професійної діяльності, а й вміти самостійно орієнтуватися у новому потоці знань і сучасних педагогічних технологій, творчо вирішувати професійні завдання, мати динамічне, позбавлене стереотипів мислення.