ТЕХНОЛОГІЯ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КУЛЬТУРИ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ У ВІЙСЬКОВОМУ ВИЩОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ: РЕЗУЛЬТАТИ ЕКСПЕРИМЕНТУ - SHUMOVETSKA, SVITLANA (Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, 2019)
Висвітлено перебіг експериментальної перевірки технології формування професійної культури офіцера-прикордонника у військовому вищому навчальному закладі (ВВНЗ). Визначено, що концепція як провідна ідея дослідження становить сукупність взаємопов’язаних закономірностей, принципів, ідей і способів діяльності, що необхідні для формування професійної культури офіцера-прикордонника, та розкривається на трьох рівнях: методологічному, теоретичному і технологічному. Технологію формування професійної культури майбутніх офіцерів-прикордонників у ВВНЗ запропоновано розглядати як сукупність прийомів, способів педагогічних дій і засобів, що визначають організацію інноваційної діяльності, цільову орієнтацію освітнього процесу, специфіку взаємодії педагога і суб’єктів навчання та необхідні в освітньому процесі для формування належного рівня професійної культури майбутніх офіцерів-прикордонників. Ця технологія є своєрідним алгоритмом впровадження концепції формування професійної культури майбутніх офіцерів-прикордонників у практику. Детально охарактеризовано технологічний рівень концепції стосовно визначення та експериментальної перевірки технології формування професійно культури майбутніх офіцерів-прикордонників, який передбачає поетапне впровадження педагогічних умов, відповідного змісту, форм і методів формування та діагностики професійної культури. Висвітлено роботу щодо формування професійної культури майбутніх офіцерів-прикордонників протягом чотирьох етапів: ознайомлювального; етапу становлення; етапу актуалізації; етапу індивідуалізації.