THE PROBLEM OF CREATING A NON-DISCRIMINATORY ENVIRONMENT IN GENERAL SECONDARY EDUCATION INSTITUTIONS: GENDER APPROACH - ШУЛЬГА, ІРИНА; ЛЕВЧИК, НАТАЛІЯ; КІКІНЕЖДІ, ОКСАНА (Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, 2021)
Обґрунтовано актуальність проблеми впровадження ґендерного підходу як ключового у побудові недискримінаційного шкільного середовища в умовах реформування освітньої системи України. Подано авторське розуміння сутності недискримінаційного середовища як безпечного, здоров’язбережувального, інклюзивного та ґендерно-справедливого; зазначено роль учителя у процесі його формування. Описано сутність гендерного підходу та особливості його впровадження у заклади загальної середньої освіти. Представлено результати дослідження змісту і поширеності ґендерних поглядів та стереотипів серед вчителів обох статей. З’ясовано, що більшість педагогів перебуває під значним впливом традиційних поглядів на взаємини статей. Виявлено відмінності у ґендерних уявленнях вчителів-жінок і вчителів-чоловіків залежно від віку та педагогічного стажу. Емпірично доведено: педагогічні колективи поглиблюють диференціацію соціально-психологічних вимог та очікувань стосовно учнів та учениць; більшість вчителів залишаються невизначеними у власних ґендерних орієнтаціях, сповідують ідеологію комплементарності жіночих і чоловічих ролей; освітній процес у закладі загальної середньої освіти підкріплює традиційні погляди на дихотомію соціальних ролей жінок і чоловіків та меншою мірою демонструє рівноправ’я та рівноцінність обох статей, здатних до асертивної поведінки та взаємозамінності ґендерних ролей.