(untitled) (Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, 2025)
Досліджено проблему кібербезпеки в мережі Інтернет; з’ясовано основні принципи вдосконалення глобальної культури безпечної мережевої взаємодії. Розглянуто питання, пов’язані із забезпеченням інформаційної безпеки особистості під час користування інтернет-системами. Обґрунтовано, що кібербезпека є важливим питанням у сучасному світі і її захист вимагає уваги на належному рівні. Зазначено важливість знань про технології і методи захисту від кіберзагроз для всіх, хто використовує комп’ютерні системи й Інтернет. Оскільки кібератаки можуть стати серйозною загрозою для безпеки та конфіденційності особистої інформації, то важливо, щоб студенти мали знання про основні технології і методи захисту від кіберзагроз, а це актуалізує вивчення кібербезпеки майбутніми фахівцями. Також багато студентів вивчають цифрові технології і комп’ютерні науки, що робить знання про кібербезпеку ще більш важливим. Незважаючи на те, що студенти можуть вивчати різноманітні аспекти кібербезпеки в рамках своєї програми навчання, важливо сформувати в них загальне розуміння про те, як захистити себе та свої комп’ютерні системи від кіберзагроз. Описано, як вивчення соціальної інженерії допоможе студентам розібратись у тактиках, техніках і підходах, які використовують зловмисники для отримання конфіденційної інформації. Важливо щоб вони розуміли, якими шляхами можуть бути здійснені атаки на системи кібербезпеки, та які методи можуть бути застосовані для запобігання таким атакам. Детально розглянуто технологію Web 3.0 як нове покоління Інтернету, що передбачає децентралізованішу та інтелектуальнішу мережу, з більш структурованими даними і здатністю до автоматизованої обробки. Описано основні складові Web 3.0: блокчейн, семантичний веб, штучний інтелект, децентралізація. Вказано на необхідність захисту особистої інформації і безпеку від зловживань інформацією в новітніх інтернет-екосистемах для забезпечення позитивного впливу цих технологій у суспільстві.