(untitled) (Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, 2025)
Розглянуто актуальну проблему вдосконалення змісту теоретичної частини курсу ділової української мови в сучасному закладі вищої освіти. Відзначено, що в процесі вивчення вказаної дисципліни відбувається формування мовнокомунікативної професійної компетентності майбутніх фахівців різних спеціальностей. Докладно проаналізовано зміст робочої програми з української мови, який повинен відображати основні тенденції розвитку українського мовознавства і лінгвометодики. Враховуючи динаміку змін сучасної науки і політичного та культурного життя суспільства, вказано на необхідність постійного оновлення лекційного матеріалу курсу ділової української мови; при цьому необхідно керуватися принципами науковості, систематичності і перспективності навчання. Наведено дефініції понять «дискурс», «професійний дискурс», «національномовна свідомість», «типи перекладу», запропоновані мовознавцями та педагогами, а також авторське визначення поняття «мовнокомунікативна професійна компетентність». Відповідно до тематики навчальної дисципліни здійснено ознайомлення з лінгвістичними матеріалами додатків до лекцій, які систематизують, розширюють і поглиблюють знання майбутніх фахівців про типологію дискурсів, чинні правила оформлення документів, про зміни в українському правописі, електронні словники, про явище «неологічного буму» в лексиці періоду загарбницької війни росії проти України, про вимоги дотримання академічної доброчесності під час написання наукової роботи, про особливості редагування тексту професійного спрямування тощо. Не претендуючи на універсальність авторських коректив, внесених до змісту курсу ділової української мови, наголошено на необхідності систематичного оновлення викладачами навчально-методичного забезпечення, а також постійного самонавчання і самовдосконалення науково-педагогічних працівників.