Проблеми професійного самовизначення випускника сучасної школи: результати діагностичного дослідження - Бойко, Марія (Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, 2016)
Розглянуто психолого-педагогічні аспекти проблеми професійного самовизначення, розкрито його поняття та зміст, основні компоненти. Окреслено особливості професійного плану та його вплив на процес самовизначення випускників загальноосвітніх навчальних закладів. Наведено результати дослідження процесу формування професійного самовизначення випускників школи – з’ясовано професійні наміри, інтереси, потреби, проаналізовано чинники, які впливають на професійний вибір.