РОЗВИТОК КОГНІТИВНИХ НАВИЧОК У ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ ЛЕКСИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ІТ-ФАХІВЦІВ - SHANDRA, NATALIA (Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, 2018)
Проаналізовано особливості функціонування і розвитку когнітивних навичок у процесі формування іншомовної лексичної компетентності майбутніх ІТ-фахівців. З’ясовано сутність та структуру іншомовної лексичної компетентності майбутніх ІТ-фахівців. Вказано, що висока концентрація уваги забезпечує міцність запам’ятовування, спричинює швидке й тривале утворення асоціативних зв’язків у пам’яті в процесі засвоєння іншомовної лексики. Вагомим чинником засвоєння іншомовної лексики є характер навчальних завдань, які відзначаються новизною, проблемністю і ситуативністю. Виникнення зорових образів іншомовних слів у свідомості студентів сприяє переходу слів у довготривалу пам’ять. Відзначено, що виклик цих лексичних одиниць з довготривалої пам’яті у потрібний момент забезпечує ефективність формування у студентів іншомовної лексичної компетентності. Застосування методу ланцюгових асоціацій сприяє розвитку основних видів пам’яті (сенсорної, короткотривалої, довготривалої). Показано, що процес запам’ятовування здійснюється за принципом: образ + дія = пам’ять. Інформацію, що зберігається у короткотривалій пам’яті, можна перевести в довготривалу пам'ять, повторюючи або візуалізуючи її. У процесі формування іншомовної лексичної компетентності ІТ-фахівців функції довготривалої пам'яті підтримують рецептивні та репродуктивні лексичні навички. Проблемні комунікативні ситуації професійно орієнтованого іншомовного спілкування ІТ-фахівців виконують функцію контексту оволодіння іншомовною лексикою. Навички менеджменту часу і усунення відволікаючих чинників дозволяють концентрувати увагу у процесі виконання навчальних завдань. Менеджмент навчального часу передбачає постановку загальної мети та системи цілей на визначений період часу і поступове розширення балансу між часом зосередженої уваги і кількістю опрацьованої інформації.