ПРОБЛЕМА КАДРОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ ПРАЦІВНИКАМИ РОБІТНИЧИХ ПРОФЕСІЙ ГАЛУЗІ БУДІВНИЦТВА (Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, 2025)
Розглянуто модернізацію будівельної галузі як пріоритетну проблему майбутньої розбудови України. Окреслено, що якість і конкурентоспроможність продукції значною мірою забезпечується підготовкою фахівців-будівельників. Проаналізовано наукові дослідження, в яких вказано на необхідність удосконалення навчання майбутніх будівельників. Особливу увагу звернено на заклади професійної (професійно-технічної) освіти (П(ПТ)О), які в реаліях сьогодення є провідними організаціями з навчання майбутніх кваліфікованих робітників. Встановлено, що підготовку майбутніх кваліфікованих робітників – будівельників і зварників здійснюють у 139 закладах П(ПТ)О Західного регіону України; з них будівельників навчають у 110, а зварників – у 89 закладах. Вказано, що за кількістю закладів П(ПТ)О Тернопільщина посідає 4 позицію і на її теренах готують будівельників і зварників у 16 закладах (42,1 % із зареєстрованих). Визначено чисельність майбутніх будівельників і зварників в областях регіону, яка змінюється від 4684 на Львівщині до 854 здобувачів на Чернівеччині; у закладах Тернопільщини навчаються 1747 здобувачів; загальна кількість здобувачів зазначених професій – 16405 осіб. Наголошено з позицій наступності на використанні учнівського потенціалу закладів П(ПТ)О як майбутніх здобувачів вищої освіти.