МЕТОДИКА ВИВЧЕННЯ СЕМАНТИКИ МОВ ПРОГРАМУВАННЯ СТУДЕНТАМИ ЗАКЛАДІВ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ (Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, 2025)
Показано, що в закладах професійної (професійно-технічної) освіти включення до змісту навчання мов та методів програмування блоку питань, присвячених семіотиці мов програмування сприятиме успішній реалізації системи їх фундаментальної підготовки в предметній галузі «Інформаційні технології». Методична система навчання, побудована в рамках методичної теорії, сприяє оволодінню студентами знаннями та вміннями з семіотики мов програмування. Викладено основні теоретичні та методологічні положення, на підставі яких побудовано методичну систему навчання семіотики мов програмування та метамодель методики навчання у вигляді методичної теорії, яка визначила модель нашого дослідження. На підставі класифікації моделей синтаксису і семантики мов програмування, проведеної для побудови концептуального базису методичної теорії навчання семіотики мов програмування, нами були виділені наступні розділи для навчання семіотики мов програмування: формальний синтаксис мов програмування; змістовна операційна семантика мов програмування; формальна операційна семантика мов програмування; формальна дедуктивна семантика мов програмування; денотаційна семантика мов програмування. На етапі відбору змісту елементів проєктованої нами моделі методичної системи навчання семіотиці мов програмування центральне місце посідає проблема постановки цілей навчання, оскільки відбір змісту інших елементів спрямовано досягнення поставлених цілей. Семіотичні навчальні моделі включають систему завдань, при яких предметна сфера діяльності розгортається в рамках конкретних методів навчання, що передбачають текстові виклади навчальних проблем або завдань.