КРИТЕРІЇ ТА ПОКАЗНИКИ ДІАГНОСТУВАННЯ СФОРМОВАНОСТІ МЕТОДИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ – ФАХІВЦІВ ІЗ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ (Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, 2025)
Розглянута проблема розроблення критеріїв і показників діагностування сформованості методичної компетентності майбутніх офіцерів – фахівців фізичної підготовки в Збройних силах України (ЗСУ). Здійснено аналіз наукових праць та узагальнення інформації щодо діагностування сформованості методичної компетентності у майбутніх офіцерів, зокрема фахівців фізичної підготовки і спорту. Визначено і обґрунтовано зміст понять «критерії» і «показники». Доведено важливість формування методичної компетентності майбутніх офіцерів – фахівців фізичної підготовки, яка безпосередньо впливає на результативність їх військово-професійної і найголовніше – фахової діяльності як в повсякденних, так і в бойових умовах. З урахуванням специфіки проведення діагностувального дослідження сформованості методичної компетентності в майбутніх офіцерів – фахівців із фізичної підготовки, а також з урахуванням специфіки виконання ними професійних і фахових завдань, виокремлено такі критерії діагностування сформованості методичної компетентності: ціннісно-мотиваційний, інтелектуальний, професійно-методичний, психологічний і суб’єктний. Для кожного критерію підібрано відповідні показники, які теоретично визначені як найбільш відповідні для діагностування сформованості конкретного компонента методичної компетентності. Доведено, що розроблені критерії та показники діагностування її сформованості дають змогу достатньо повно з’ясовувати її сформованість, а також конкретизувати стрижньові педагогічні умови для цілеспрямованого формування в процесі професійно-педагогічної підготовки у вищому військовому навчальному закладі (ВВНЗ). Проведено аналіз та охарактеризовано чотири рівні сформованості їх методичної компетентності.