Сутність і принципи праксеологічного підходу в методичній підготовці майбутнього вчителя технологій - Малихін, Андрій (Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, 2016)
Розглянуто проблему використання ідей праксеології у методичній підготовці майбутнього вчителя технології. Досліджено теоретичні і практичні аспекти використання праксеологічного підходу до професійної підготовки майбутнього вчителя освітньої галузі «Технологія». Охарактеризовано системну, діяльнісну, компетентнісну, особистісно-орієнтовану, технологічну та тезаурісну функції праксеологічного підходу, що забезпечують ефективний взаємозв’язок об’єктивних і суб’єктивних факторів, які сприяють успіху студентів в оволодінні знаннями та методичними навичками. Розкрито сутність принципів праксеології: діагностичності цілей і результатів навчальної діяльності; стимулювання і мотивації позитивного ставлення студентів до навчання, орієнтації на їхні потреби й інтереси; вибору ефективних методів, засобів і форм діяльності; взаємозв’язку етапів навчання; значущості й застосування результатів навчання; опори на створення індивідуальних умов для саморегуляції пізнавальної діяльності суб’єктів навчання, дотримання яких дозволяє ефективно реалізувати праксеологічний підхід у методичній підготовці майбутнього вчителя технологій.