Соціальні чинники загальнопедагогічної підготовки вчителя в Україні наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття - Кобрій, Ольга (Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, 2016)
Проаналізовано суспільні причини змін наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. у трактуваннізмісту та досвіду загальнопедагогічної підготовки вчителя; її відповідності його майбутній фаховій діяльності. Соціальними чинниками такої підготовки в окреслений період були поширення гуманістичних поглядів та демократичних перетворень у вищій освіті; розвиток у ній політехнічного напряму; відродження української національної ідеї; виникнення соціопедагогічних комплексів тощо.