ТЕНДЕНЦІЇ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ В США - Lola, Vitalij (Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, 2017)
Схарактеризовано основні тенденції становлення професійно-технічної освіти в США як провідної ланки підготовки фахівців. Виокремлено три періоди розвитку професійно-технічної освіти, зокрема: 1) I період (ХVII ст. – 1862 р.) – створення перших професійних шкіл та коледжів; 2) ІІ період (1862 р. – 1950 р.) – становлення та розвиток системи ленд-грант коледжів; 3) ІІІ період (ІІ половина ХХ ст. – до нашого часу) – реформування освіти згідно з новими вимогами науково-технічного прогресу та потребами суспільства у контексті світових змін. Проаналізовано сучасну структуру професійно-технічної освіти в США. Акцентовано увагу на діяльності молодших дворічних (ком’юніті) коледжів як основної ланки професійно-технічної освіти в США.