ТЕХНОЛОГІЯ SWOT-АНАЛІЗУ В УПРАВЛІННІ ЯКІСТЮ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ У ПЕДАГОГІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

Автор(и)

  • MARIIA BOIKO Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.25128/2415-3605.18.2.2

Ключові слова:

SWOT-аналіз, стратегічне планування, підготовка, фахівець

Анотація

Розглянуто проблему адаптації національної системи освіти до тенденцій і вимог ЄС, пошуку ефективної сучасної моделі закладу вищої педагогічної освіти, модернізації управління закладів вищої освіти, застосування освітніх інновацій та ІКТ. Визначено, що одним з основних інструментів стратегічного управління, які оцінюють в комплексі внутрішні та зовнішні чинники, що впливають на розвиток освітнього закладу, є технологія SWOT-аналізу. Показано, що методологія SWOT-аналізу передбачає спочатку виявлення сильних і слабких сторін, можливостей і загроз, після цього встановлення зв’язків між ними, які надалі можуть бути використані для формулювання та вибору стратегії розвитку університету. Головною метою проведення SWOT-аналізу визначено отримання достовірних даних про можливості освітнього закладу та загрози зовнішнього середовища у процесі просування його на ринку освітніх послуг. Розкрито завдання, особливості, етапи технології SWOT-аналізу та обґрунтовано її ефективність у процесі управління якістю підготовки майбутнього вчителя. Наведено результати дослідження, проведеного на освітньо-професійній програмі другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності 014 – Середня освіта в процесі викладання курсу «Менеджмент в освіті» в Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка. За результатами проведеного SWOT-аналізу доведено, що він має важливе значення для здійснення стратегічного планування діяльності ЗВО. Його технологія є ефективним, доступним засобом оцінки стану проблеми та управлінської ситуації в ЗВО, яка дозволяє систематизувати проблемні ситуації, краще розуміти структуру ресурсів, на які потрібно акцентувати увагу в удосконаленні діяльності та розвитку закладу на перспективу, відстежувати стан зовнішнього та внутрішнього середовища, виділяти та використовувати нові потенційні можливості швидше, ніж конкуренти, приймати зважені рішення в процесі управління якістю підготовки майбутнього вчителя.

Біографія автора

MARIIA BOIKO, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

кандидат педагогічних наук, доцент

Посилання

Yelnykova G. V. Teoriya i metodyka ocinyuvannya rezultativ diyal`nosti zagalnoosvitnogo navchal`nogo zakladu [Elektronny`j resurs] / G. V. Yel`ny`kova // Teoriya i metody`ka upravlinnya osvitoyu. – 2012. – # 1 (8). – Rezhy`m dostupu:http://tme.umo.edu.ua/docs/8/4.pdf/.

Konovalova O., Andrushhakevych T. SWOT-analiz yak osnovnyj instrument strategichnogo upravlinnya, jogo perevagy i nedoliky. [Elektronnyj resurs] – Rezhym dostupu: http://www.rusnauka.com/3_SND_2010/Economics/58123.doc.htm.

SWOT-analiz – osnova formuvannya marketyngovych strategij: Navchalnyj posibnyk / za red. L. V. Balabanovoyi. – 2-ge vyd., vypr. i dop. – K.: Znannya, 2005.–301 s.

Ryabova Z. V. Markety`ngovi doslidzhennya v upravlinni navchal`ny`m zakladom / Z. V. Ryabova // Teoriya ta metodyka upravlinnya osvitoyu. – 2011. – # 1(5). [Elektronnyj resurs] – Rezhym dostupu: http.umo.edu.ua/docs/5/11ryameo.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-26

Як цитувати

BOIKO, M. (2018). ТЕХНОЛОГІЯ SWOT-АНАЛІЗУ В УПРАВЛІННІ ЯКІСТЮ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ У ПЕДАГОГІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ. Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: педагогіка, (2), 13–21. https://doi.org/10.25128/2415-3605.18.2.2